Rotuesittely

KOKO: Australianlabradoodleja on kolmea kokoa.

Mini: säkäkorkeus 35-42cm, paino 7-13kg

Medium: 43-52cm, 13-20kg

Standard: 53-63cm, 20-28kg

TURKKI: Kaksi karvanlaatua: wool ja fleece, joka voi olla kiharampi (curly) tai lainehtiva (wavy). Turkki pitää trimmata 3-4 kertaa vuodessa.

VÄRI: Monia värejä, esim. musta, suklaa, kahvi, kerma, punainen, valkoinen. Turkki voi olla myös monivärinen.

WALA:n rotumääritelmä

The Breed

SIZE: Three sizes

Mini: Height 35-42cm, weight 7-13kg

Medium: 43-52cm, 13-20kg

Standard: 53-63cm, 20-28kg

COAT: Two kinds of coat types: wool and fleece, which can be curly or wavy. The coat needs to be trimmed 3-4 times a year.

COLOUR: Many colours, for example black, chocolate, coffee, cream, red, white. The coat can also be multi-coloured.


Historia ja käyttötarkoitus

Rodun alkutaival sijoittuu 1980-luvun lopulle Australiaan, jossa haluttiin jalostaa opas- ja avustajakäyttöön soveltuva allergiaystävällinen koirarotu. Australianlabradoodlen pohjana on viisi koirarotua: labradorinnoutaja, villakoira, cockerspanieli, amerikancockerspanieli sekä irlanninvesispanieli. Jalostuksen tavoitteena on ollut aikaansaada rakenteeltaan ja perimältään terve (lue lisää perinnöllisistä sairauksista tästä) ja luonteeltaan ihmisrakas ja oppivainen koirarotu, joka sopisi myös allergisille ja astmaatikoille. Rotu on edelleen kehitteillä ja sen jalostusta valvovat maailmanlaajuiset rotujärjestöt (WALA, ALAEU, ALAA). Nykyään australianlabradoodle on suosittu seura- ja harrastuskoira, mutta sitä käytetään myös opas-, avustaja- ja terapiakoirana.

History

The history of the breed began in Australia at the end of 1980's. The intent was to create a breed that had a temperament of a service dog and that was suitable for people with allergies. Australian labradoodle is a cross of five breeds: Labrador retriever, Poodle, Irish Water Spaniel, English and American cockerspaniels. The goal of breeding is to produce healthy, well-structured, allergy-friedly dogs that are easy to train and friendly towards people and other dogs. The breed is still developing and the process is monitored by worldwide Australian labradoodle associations (WALA, ALAEU, ALAA).  

Waves ALD
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!